Lodewijk de Waal op de Bilderberg Conferentie in 1999?
WAAROM HIJ?

47_piscina_5The 47th Bilderberg Meeting will be held in Sintra, Portugal, June 3­6 1999 to discuss the Atlantic Relationship in a Time of Change. (1.) NLD Lodewijk J. de Waal Chairman, Dutch Confederation of Trade Unions (FNV). (Attendee List) (2.)

Stelde Lodewijk de Waal beleggingen van de FNV in de JSF veilig op de Bilderberg Conferentie 1999? Waarom mocht deze man, die eigenlijk door niemand echt serieus genomen werd, zijn opwachting maken in deze mondiale ‘Dealer Room’? Waarom werd Lodewijk de Waal van het FNV uitgenodigd voor de Bilderberg Conferentie in 1999 in Portugal? Even een historische snapshot. Deze Bilderbergbijeenkomst die het eerste weekend van juni 1999 plaatsvond, ademde de sfeer van “Het conflict in Kosovo”:

“The mood at the meeting was surprisingly subdued… most of the speakers concentrated on the downside of the conflict,” begins the discussion on Kosovo. Henry Kissinger, former US secretary of state, weighs in, saying Kosovo “could be this generation’s Vietnam”. (3.)

Bilderbergconfentie 1999 Agenda:
• Kosovo
• het politieke toneel van de VS
• Actuele controverses: Genetica en de biowetenschappen
• herstructurering van de internationale financiële architectuur
• De sociale en politieke impact van de recente economische gebeurtenissen op de opkomende markten
• De toekomst van de NAVO
• De relatie tussen Informatietechnologie en economisch beleid) Actuele zaken
• De buitenlandpolitiek van Rusland
• Hoe duurzaam is de huidige rooskleurige teint van de Europese politiek?

Naast de ‘usual suspects’ als Victor Halberstadt en Koningin Beatrix was daar ook Frank de Grave aanwezig, de minister van Defensie. “Een van de meest in het oog springende zaken die Frank de Grave te doen kreeg was de besluitvorming rond de aanschaf van de Joint Strike Fighter en eventuele deelname aan het bijbehorende project.” (4.) Het is 8 december 1998, vier maanden na het aantreden van het tweede paarse kabinet. Het is de visie van de luchtmacht dat de Amerikaanse jager de Nederlandse F­16’s zal gaan vervangen. (5.)

Nederland heeft bij Amerikaanse en Europese fabrikanten uitvoerige informatie opgevraagd over mogelijke kandidaten. Deze informatie zal worden betrokken bij de afweging of Nederland bereid is deel te nemen aan de «Engineering and manufacturing development» fase van het Amerikaanse «Joint strike fighter» (JSF)­project. De Kamer is daarover geïnformeerd bij brief van 9 april 1999. De Verenigde Staten verwachten eind 2000 een Nederlandse reactie. (6.)

De JSF moest en zou er komen. Alle neuzen moesten dezelfde kant op. Alternatieven werden niet serieus genomen. Bootreisjes werden ingezet door de lobby. Mooie financiele plaatjes gemaakt door de ambtenaren. Alles werd uit de kast getrokken om de JSF erdoor te krijgen. Zou er zelfs een vakbondsman voor naar Bilderberg 1999 zijn gegaan? Voor de JSF? Is dit een nieuwe Lockheed­affiare? Zou Lodewijk De Waal met Frank de Grave soms een Bilderberg hotelkamer hebben gedeeld? En ’s avonds met een nachtmutsje: “Zeg Leo? Over die JSF, die moet er echt komen hoor. Je merkt wel, door hier nu te zijn, met Kosovo enzo, hoe belangrijk die JSF is, voor de vrijheid en de democratie, voor iedereen… Leo?…. Slaap je al, Leo? Weet je, het gaat hierom; het levert heel veel banen op! Echt, geloof me!”

Op 25 september 2000 is Frank de Grave in de VS. Daar geeft hij met Secretary of Defense William S.(Bill) Cohen een persconferentie. Hier zegt de Grave:
“Now, some remarks on the F­16 fighter attack aircraft. Let me limit my remarks about the succession, the decision­making process about this important, complex portfolio demands a long­term perspective, and in the Dutch view, apart from the replacement of the F­16, for which several types of aircraft are under consideration, extending the life cycle of the main weapon system of the RNLAF, or Netherlands Air Force, is also a possible option. Many operational, technical and financial questions remain. I raised some of these questions this afternoon during a very informative meeting at the JSF office. These questions must be answered before it is possible to proceed to a careful, considered decision, but we are well aware of the importance of the decision also for future joint operations.” (7.)

Daarna komt 11 september 2001. Het excuus voor het opleven van de wapenindustrie is daar. Maar in Nederland loopt het nog niet zo’n vaart met de JSF. Wim Kok, de toenmalig minister­president, twijfelt. Tijd om de politieke druk op te voeren maar dit keer over de as van de werknemersbelangen. De vakbonden! Als die nou eens vóór waren! ‘Werkgelegenheid’ is immers een socialistisch toverwoord!

2002, de Waal had “INFORMEEL CONTACT”,
bedoelde hij de Bilderberg van 3 jaar ervoor?

fin.venster.finschraven
Het waren FNV­voorzitter Lodewijk de Waal en VNO­/NCW­-voorman Jacques Schraven (ex­-Shell) die in een tête­-à­-tête premier Kok er rijp voor maakten zich door Zalm te laten overhalen. Ook al is er geen spaan meer heel van het economische voordeel dat de JSF zou brengen, De Waal laat weten dat hij nog altijd staat achter zijn visie dat, als er dan toch gevechtsvliegtuigen worden gekocht, de JSF het meeste effect heeft op werkgelegenheid en industriële innovatie. (8.)

Voor de FNV is de JSF aanschaf een mes wat aan twee kanten snijdt. FNV Bondgenoten, de grootste vakbond van Nederland, zit rond 2002 in financiële problemen. De exploitatietekorten worden aangezuiverd met het consumeren van beleggingen. Bijna twee procent van de aandelenportefeuille zit in bedrijven die als nagenoeg ,,pure” wapenfabrikanten te boek staan. Onder hen het Amerikaanse Raytheon, bekend van Hawk­ en Tomahawk-­raketten en BAE Systems, een van de wapenhofleveranciers van Saudi­Arabië. Lockheed Martin, de hoofdaannemer van de Joint Strike Fighter (JSF), zit ook in de FNV­-portefeuille.

De laatste beleggingen hebben één groot voordeel: sinds de aanslagen van 11 september heeft de wapenindustrie bovengemiddeld op de beurs gepresteerd. . En het gemeenschappelijke ‘beleggingsfonds FNV’, het vehikel voor de stakingskassen, kapitaal en pensioenfondsen kan dus een leuke ‘financiële injectie’ krijgen als de JSF door NL aangeschaft wordt. (9.)

Schraven en De Waal zeggen uit informeel contact te hebben begrepen dat het financiële plaatje van het JSF­project rond is met het laatste hogere bod van de industrie. Nu komt het volgens hen aan op het overwinnen van koudwatervrees bij het beginnen van een groot project.” (10.)

Wat bezielt het kabinet om op de valreep de financiering van de Nederlandse deelname aan de ontwikkeling van de Joint Strike Fighter (JSF) erdoor te drukken? Het is een raadsel. De D’66­-ministers zien er niets in. Bij enkele PvdA­-ministers bestaan aarzelingen. Premier Kok gaf pas zijn steun na een indringend gesprek met Lodewijk de Waal, voorzitter van de FNV. Vakbondsman De Waal en werkgeversvoorzitter Schraven (VNO­NCW) hebben in naam van de werkgelegenheid (maximaal duizend banen) en het bedrijfsleven (Philips en Stork) eendrachtig gelobbied voor deelname aan de JSF. Kok blijkt, niet voor het eerst, gevoelig voor druk van de sociale partners. (11.)

Naast de troefkaart ‘werkgelegenheid’ hadden De Waal en Schraven zich ook plotsklaps ontpopt als visionairen op het vlak van Defensie en Onderwijs. Want ook daar waren behoorlijke winsten te halen. Zo werd er gesproken van de mogelijkheden voor een ‘luchtvaartcluster’ dat vroeger alleen uit Fokker bestond. Het Centraal Planbureau dat zeer kritisch was onderschatte volgens De Waal het ‘belang van de industrie binnen de economie.’ JSF­deelname is ook voor het onderwijs en de kennisindustrie van belang om voldoende hoogwaardige werknemers te trekken, stellen de heren: “De aantrekkelijkheid van de maaksector is gekoppeld aan hoogwaardige opleidingen”, aldus De Waal. (…)

Kortom alles wordt uit de kast getrokken om de JSF ‘te verkopen’. De Waal maant de Tweede Kamer en zet er media druk achter. De Waal kan zich niet voorstellen dat de betrokken Kamerleden inmiddels niet precies weten waar het over gaat.(12.)

Lodewijk de Waal, de man die wij eerder spraken over zijn ervaringen op de Bilderbergconferentie, kon zich amper iets herinneren, het was allemaal niet bijzonder, ach hij wist niet wie nou precies betaald had voor zijn verblijf en wilde ook maar niet helder krijgen waarom hij nou juist uitgenodigd was. Ondertussen hebben wij wel een aardige suggestie voor de reden waarom Lodewijk daar een ‘Bilderberg­experience’ werd gegund. De JSF.

1. http://www.bilderberg.org/1999.htm

2. http://www.bilderberg.org/1999.htm
3. http://www.bilderberg.org/1999.htm
4. http://nl.wikipedia.org/wiki/Frank_de_Grave
5. http://vorige.nrc.nl/article1607215.ece
6. https://zoek.officielebekendmakingen.nl/kst­26900­2.html?zoekcriteria=%3Fzkt%3DEenvoudig%26vrt%3Dtk
%2B1535&resultIndex=7&sorttype=1&sortorder=4
7. http://www.defense.gov/Transcripts/Transcript.aspx?TranscriptID=1819
8. http://www.groene.nl/artikel/luchtgevecht
9. http://vorige.nrc.nl/krant/article1524608.ece
10.http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20020124/teksten/fin.jsf.waal.schraven.industrie.html
11. http://vorige.nrc.nl/krant/article1519254.ece
12.http://krant.telegraaf.nl/krant/archief/20020124/teksten/fin.jsf.waal.schraven.industrie.html

(oorspronkelijk gepubliceerd door WeAreChangeRotterdam, mei 2014)