Iboga is een woord dat de meeste Nederlanders niet kennen. Het is een uit West-Afrika afkomstig natuurlijk middel dat gebruikt wordt om van verslavingen af te komen. Eén op de 300 mensen overlijdt na gebruik iboga. In veel landen is het bezit en gebruik van iboga strafbaar, echter niet in Nederland. Bruce Parry geeft een indruk van de uitwerking van iboga in een aflevering van zijn BBC serie ‘Tribe’ uit 2004. 


Glatt zegt vele honderden mensen geholpen te hebben. Een aantal van hen is overleden. De vraag is of de schuld ligt bij Glatt, bij iboga, of bij de slachtoffers zelf? In hoeverre is het demoniseren van alternatieve geneeswijzen hier aan de orde? De Telegraaf houdt in elk geval stug vol dat Glatt de ‘Heks van Kockengen’ is. 

Op 12 maart 2019 zaten er 3 rechters met als president A.J.P.Schotman in Utrecht tegenover Sara Glatt met als advocaat meester Jonk. WeAreChange.NL was ter plekke en deed verslag. Onderstaand uitgewerkte aantekeningen met videoverslag van de zitting, waarin een interview met meester Jonk.

De rechtszaak was nog niet begonnen toen Jonk opstond om de voorwaarden van het uitleveringsverdag met Duitsland erbij te halen, waaronder Glatt aan Nederland werd uitgeleverd. Buiten de voorwaarden kan Glatt niet vervolgd worden, brengt Jonk in. De rechter zegt, na korte schorsing en beraad met collega’s, toe het dieper te gaan onderzoeken en zeker in de uitspraak hiermee rekening te houden.

Het OM presenteert de feiten:
“Opzettelijke” doodslag, dood door schuld, kennis van de schadelijkheid van iboga voor de gezondheid.

2017. Half januari heeft Carmen contact met Glatt. Ze gaat zich voorbereiden op iboga. Ze eet bananen en probeert van de methadon af te blijven.

Carmen heeft psychiatrische problemen, gebruikt 9 soorten medicijnen, anti-depressiva en methadon. Carmen was avond voor aankomst in Amsterdam geweest, had er overnacht in een hotel en had hier ook hard-drugs gebruikt. Carmen geeft dit niet aan bij latere intake. Op 31 januari komt ze aan in Kockengen. Er was hier sprake van “minder verantwoorde omstandigheden”, zegt het OM. Het OM; Glatt heeft Carmen “opzettelijk in hulpeloze toestand gebracht”.

Glatt ontkent het verstrekken van iboga aan de Zweedse Carmen; “ze voldeed niet aan de voorwaarden”; “ze wilde een silver bullet”.
Glatt’s motto: “opiaten gaan niet samen met ibogaine”
Glatt heeft Carmen één maal op dinsdag 31 januari gesproken (gezegd; “laten we vrijdag samen eten”) en erna nog een keer zien lopen buiten.

Tom Brennan kwam in paniek naar Glatt rennen op vrijdag 3 februari. Carmen ligt te schudden op de grond. Glatt belt 112.
“Passive houding van Tom is hem niet aan te rekenen”, volgens het OM. “Tommy! You dont know her! Air-BenB”, hoort de 112 nog zeggen…

Op 3 februari overlijdt Carmen na 25 minuten re-animeren door hulpdiensten.

De Toxicoloog: “iboga staat niet vast al doodsoorzaak”, er was geen anatomische doodsoorzaak te vinden.

Professor Wolters, getuige deskundige; “ibogaine minder gevaarlijk dan iboga”. Glatt zegt; “er is geen overdosis mogelijk in iboga”.

Circa 6 getuigen blijken te zijn benaderd door het OM vanuit de in beslag genomen agenda van Glatt. Verrassend genoeg zijn de meeste ervaringen positief. Uitgebreid vertellen de getuigen over hoe aandachtig Glatt met ze omging. OM ondervraagt Glatt nadrukkelijk met meerdere hoeveelheden over de kostprijs van iboga.

De nabestaanden uit Zweden kregen via een tolk ook het woord. “Glatt heeft niet alleen mijn leven verandert maar ook dat van mijn moeder”. “Sara Glatt moet haar straf krijgen”, zegt Carmen’s zus.
“Een grappige tante die van alles zei en deed wat niet mocht”, zegt een nichtje van Carmen. “We kochten heel de snoepwinkel leeg”.
“Een kunstenaarsziel die verdwijnt in haar eigen wereld”, dat was Carmen, die ook hield van reizen. “Haar donkere kant hield ze verborgen; ze wilde weg van de de donker kant”. “Dit was geen ongeluk”. De familie kent veel verdriet en mist Carmen op plekken in Malmö waar ze herinneringen delen. Glatt antwoord na de inbreng van de nabestaanden; “Ik vind het heel erg voor de familie”.

De vordering van de nabestaanden heeft betrekking op shock-schade (immateriële schade door zoals in doktersrapport staat “moord op zus”, hierdoor kwam zus ziek thuis.) en op de gemaakte kosten voor reis en verblijf.

Sara Glatt voelt zich slecht door het lange voorarrest. “Ik wil geen slachtoffer meer zijn voor andere mensen”, zegt ze. “Ik voel mij slachtoffer”.

“Glatt speelde Russische roulette!” (quote van het OM)
Als motivatie voor Glatt gaf het OM de volgende historie; eerst goede bedoelingen, toen het geld, en als laatste werd ze een soort guru en ging het meer om aandacht.

Glatt had “de schadelijke effecten verzwegen”, evenals de risico’s voor haar clienten volgens het OM. “Is ibogaine schadelijk voor de gezondheid?” Het OM zegt “Ja!” Glatt is verdachte van het overtreden van artikel 174 wetboek van Strafrecht. De maximum straf hiervoor is levenslang. Het OM eist 10 jaar met aftrek van voorarrest.

Volgens het OM zou behandeling met iboga alleen binnen een reguliere medische setting kunnen. Of wil het OM het liefste een verbod? “Intoxicatie met ibogaine is de doodsoorzaak” zegt het OM; maar, is dat nu bewezen of niet?

Op 13 maart 2019 gaat het proces verder. In april is er uitspraak.