Columnist Jan Blokker doopte hem in 2006 tot ‘Kereltje Pechtold’, een naam die hem tot op de dag van vandaag achtervolgt. De volledige omschrijving was destijds als volgt: “(…) een kereltje, een parmantigerd, en soms zelfs vertederend met z’n ondoelmatige brutale waffel“. Hij landde in ’89 bij z’n club D’66, en alhoewel hij in 2006 de Haagse politiek in maandblad Opzij “veel vuiler en vunziger dan mensen denken” noemde, vertrok hij niet. Sterker nog, hij koos ervoor om als veelbekroonde ‘topdebater’ in de frontlinie van de vunzigheid te opereren.

Referenda? Dat is maar populistisch!’
Dat de ex-veilingmeester ook niet te belazerd was om ook de eigen kroonjuwelen (het referendum) te koop aan te beiden aan de hoogste bieder. Een hamerslag op de directe democratie! Maar onder Pechtold geen probleem, hij had namelijk al als wethouder in Leiden een lokaal referendum over de RijnGouwelijn tegen gehouden, dat er na zijn aftreden in 2007 alsnog kwam.

En dan was er natuurlijk nog het geruchtmakende uitstapje naar de Bilderberg in 2012, Chantilly Virginia, USA. Dat Pechtold zich helemaal opgeladen voelde is niet verwonderlijk als je kijkt naar slechts enkele illustere metgezellen op deze 4-daagse conferentie;
Bilderberg-Queen Beatrix, Mr.Bilderberg Victor Halberstadt, Smiley Mark Rutte, EU Neelie Kroes, NRC/PvdA Paul Scheffer, Paul Polman van Unilever, Shell Jorma Ollila, Shell Peter Voser, Prins Philip van België, FIAT John Elkann, Airbus Thomas Enders, LinkedIn Reid Hoffman, Oorlogsmisdadiger Henry Kissinger, Skull&Bonesman John Kerry en Google Eric Schmidt.

Onder de parmantigheid van Pechtold huist een flexibele ruggengraat, met een sterke richtinggevende carrière- antenne. Hij heeft genoeg netwerk opgedaan tijdens de Bilderberg en erbuiten. Wie overigens geen schandalen en affaires aan de broek heeft hangen komt de gelederen van de Bilderberg niet eens in. Oh ja! Dan was er ook nog iets met een pretappartement en een affaire met een dame. Maar laten we ons geen zorgen maken over Alexander, achter de Bilderbergen schijnt voor altijd de zon.