Onze vermoedens omtrent deelname van Rotterdams burgervader Aboutaleb aan de obscure, Rockefeller-praatclub genaamd de Bilderberg Conferentie werden dinsdagochtend eindelijk bevestigd. Als één van de eersten maakten we de deelnemerslijst wereldkundig via verschillende social media kanalen. Aboutaleb hadden we al eerder gesproken over de Bilderberg, om precies te zijn in september 2012.

 

 

Aan de balie van het stadhuis werd al snel duidelijk dat PvdA’s multicultural wonderboy zelf echter niet voor commentaar bereikbaar was. ‘Met vakantie’, probeerden de baliemedewerkers nog. Plaatsvervangend woordvoerder, Maarten Moolenbeek, wilde ook die kant wel op toen hem werd gevraagd: ‘Wat gaat de burgemeester dit komend weekend doen? Weet u dan zelf niet dat de burgemeester naar de Bilderberg conferentie toegaat?’
Daarop moest de woordvoerder, weliswaar schoorvoetend, bevestigend antwoorden. Op de vraag op wiens kosten hij daar naar toe ging, antwoordde Moolenbeek lachend:

‘Nou nou, rustig maar. De burgemeester vliegt mee met andere Nederlandse deelnemers.’ Om te vervolgen met: ‘Maar ik weet het wel, jij bent van We Are Change Rotterdam, ik heb jullie website wel gezien, jullie zijn van die complot denkers.’

Fact-checking, onconventionele onderzoeksjournalistiek en wederhoor is de woordvoerder blijkbaar niet gewend, dat krijg je als je uitsluitend de ja-knikkers van de #MSM regelmatig spreekt. Dus waar beland je dan in? In het frame van ‘complotdenkers’ natuurlijk!

 

 

Het vervolgens ontwijken van een uiterst relevante vervolgvraag over de bekostiging van deelname aan dit corpocratisch theekransje werd nog eens kracht bijgezet met het compleet achterhaalde antwoord: ‘eigen kosten, want het is een privé aangelegenheid’.

Kamervragen hebben er echter al opgehelderd dat feitelijk de belastingbetaler opdraait voor de rekening van een bezoek aan de Bilderberg conferentie.

De woordvoerder was zichtbaar verrast. Wat krijgen we nou? Journalisten die hun feiten op een rijtje hebben? De waarheid doet nu eenmaal afbreuk aan het frame van ‘complotdenken‘, like it or not. Op camera reageren wilde de woordvoerder ook niet; ‘dat doen we nooit’, wat toch vrij belachelijk is als je functie woordvoerder is.

Zijn ontwijkende antwoorden en zijn vervolgens driftig en zenuwachtig getelefoneer na ons gesprek, geeft inderdaad de indruk van ‘business as usual‘. Maar toegegeven, hij is niet de enige woordvoerder binnen de overheid die weigert naar behoeven zijn taak te vervullen. Als er camera’s gaan lopen duikt men liever weg.

Goed, het vervolg van ons bezoek aan het stadhuis leerde ons dat Leefbaar Rotterdam wethouder Maarten Struijvenberg, weleens wat heeft gelezen over de Bilderberg, maar hierover niets op camera wilde zeggen. Hij was kennelijk niet op de hoogte van het carrière tripje van Aboutaleb en probeerde dat een beetje te verbergen. De fracties van de PvdA, CDA, Groenlinks en D66 konden ons ook al niet te woord staan. De Partij van de Dieren en de SP waren wel bereid, maar hadden op dat moment geen tijd.

Kleine lichtpuntjes aan dit geheel: we mogen in ieder geval blij zijn dat de kosten worden gedrukt doordat Mark, Sharon, Alexander en Ahmed lekker gezellig en milieubewust gaan plane-poolen, en dat we op het Rotterdamse stadhuis blijkbaar fans hebben rondlopen. Toen we de baliemedewerkers aan hun lot overlieten kon één van hen het toch niet laten om op te merken: ‘Leg ze het vuur na aan de schenen, die politici!’