“We moeten nu maar het onderzoek afwachten…”

In 2015 wordt Mitch Henriquez door een politieman in een nek-klem gehouden, waarna hij overlijdt in Den Haag. Tijdens de demonstratie die een dag erna volgt is er wederom sprake van geweld. Ter illustratie deze reportage van Kevin P. Roberson: https://www.facebook.com/kevinproberson

En toen, wat nu? Al gauw zitten we in het bekende juridisch karrespoor. Boodschap overheid luidt: “we moeten het onderzoek afwachten”. Dat werd ook gezegd in 2011 over Michael Oomen, in 2012 over Rishi Chandrikasing en in 2013 over Mike Stok.

Wanneer de politie geweld gebruikt moet dit volgens de wet gepast zijn. Het is aan een rechter om dat achteraf te bepalen. Hoe onafhankelijk opereert de rechterlijke macht, in hoeverre is hier geen sprake van de slager die het eigen vlees keurt?

De recherche onderzoeken, de rapporten en de processen verbaal, in hoeverre staat een dergelijk onderzoek in het teken van ‘dicht-timmeren’? De ervaringen met de eerder genoemde onderzoeken die maanden duurde en die onttrokken werden aan de media is er telkens één conclusie: “de agent handelde goed”…

In 2011 werd Michael Oomen, na een korte worsteling met vrienden, door een politieman doodgeschoten in Amsterdam. “De hondengeleider die op 14 mei 2011 op de Weteringschans in Amsterdam de 31-jarige Michael Koomen doodschoot zal niet worden vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) is na uitgebreid onderzoek door de Rijksrecherche en een reconstructie van het incident tot de conclusie gekomen dat de agent niet verwijtbaar heeft gehandeld.”

In 2012 werd Rishi Chandrikasing, terwijl hij wegrent, doodgeschoten in Den Haag. “De agent die vorig jaar op station Den Haag Hollands Spoor de 17-jarige Rishi doodschoot is vrijgesproken van moord en doodslag. De richtlijnen stonden de agent toe te schieten op een vluchtende verdachte die met een pistool zou hebben gedreigd. Hij kon niet weten dat Rishi geen pistool had.”

In 2013 werd Mike Stok door een politieman in burger, terwijl hij wegrent, doodgeschoten in Rotterdam. “Een 29-jarige Rotterdammer moest tot stoppen worden gebracht omdat hij al zwaaiend met een soort tomahawk bleef rondlopen. Door te schieten, wilden de agenten voorkomen dat hij slachtoffers zou maken. Dat stelt het Openbaar Ministerie (OM) donderdag op basis van een onderzoek van de Rijksrecherche. De agenten hebben hun wapen volgens de regels gebruikt, aldus het OM. De officier van justitie heeft daarom besloten niet tot vervolging van de agenten over te gaan.”

Alle bovengenoemde incidenten met dodelijke afloop zijn veroorzaakt door politiekogels. In het geval van Mitch Henriquez is er sprake van verwurging door een nek-klem.

Helaas is ook de dodelijke nek-klem eerder aan de orde geweest, in dit geval betrof het hier niet het ingrijpen door politie maar door een ‘beveiliger’. Op zondag 20 augustus 2006 was in Rotterdam de Bavaria City Race. Beveiliger Jan L. (47-jarige man uit Sneek) wurgt een 26-jarige toeschouwer, Cesar Ras. “Volgens de rechter is echter niet bewezen dat de het slachtoffer is overleden door de wurggreep van de betrokken beveiliger. Hij zei dat het redelijk waarschijnlijk is dat de man zich dusdanig heeft opgewonden dat zijn hart het heeft begeven. Mogelijk was hij ook nog onder invloed van verdovende middelen, alhoewel daar harde bewijzen voor ontbreken.”
http://vorige.nrc.nl/binnenland/article2141931.ece/Beveiliger_niet_schuldig_aan_dood_bezoeker_City_Racing

“Door de ter terechtzitting gehoorde (getuige-)deskundigen Maes (patholoog) en Das (arts), zijn een zestal mogelijkheden genoemd die tot een hartstilstand bij Cesar Ras geleid kunnen hebben, te weten: afsluiting van de luchtwegen, afsluiting van de halsaderen, afsluiting van de halsslagaderen, prikkeling van de zenuwknoop in de halsslagader, een zogenaamd opwindingsdelier of een zogenaamde positionele asphyxie. Ook een combinatie van een of meerdere mogelijkheden achten de deskundigen niet uitgesloten.” http://www.moordzaken.com/Cesar_Ras

Nadat de druk van de politieke ketel af is en de gemoederen weer bedaard zijn rondom het overlijden van ‪#‎Mitch‬ verwachten we dat de uitkomst van het onderzoek door de recherche en de rechtsvervolging door het OM niet veel zal afwijken van de eerdere incidenten. Overheid concludeert: “Overheid heeft goed gehandeld.”